Kuchnia studentów w czasach Kanta
Co jadali mieszkańcy XVIII-wiecznej Europy? Kto pijał kawę i używał do woli egzotycznych przypraw? Czy ówcześni Europejczycy korzystali z książek kucharskich? Co oznaczała nazwa konwiktorium? Na to i na wiele innych pytań szukaliśmy odpowiedzi w trakcie warsztatów archiwalnych „Kuchnia studencka w czasach Immanuela Kanta”.
10 i 17 kwietnia mieliśmy przyjemność poprowadzić wspomniane zajęcia w Szkole Podstawowej nr 18 im. Orła Białego w Olsztynie. Uczniowie klas VIII i VIII na początek zaznajomili się ze specyfiką kulinarnego obrazu ówczesnej Europy. Rozmawialiśmy o roli podziałów społecznych w dostępie do określonych produktów, warunkach życia w XVIII wieku, jak również wpływie historii na sposób postrzegania określonych artykułów żywnościowych. Przede wszystkim jednak skupiliśmy się na specyfice stołówki studenckiej funkcjonującej na Uniwersytecie Albrechta w Królewcu w okresie życia Immanuela Kanta. Uczniowie dowiedzieli się, kto w ogóle miał szansę podjąć studia w XVIII wieku i w jaki sposób uzyskiwano przywilej korzystania ze stołówki. Poznaliśmy również statut stołówki i zasady w niej panujące, których surowo przestrzegano.
W części praktycznej uczniowie podjęli próbę odtworzenia jadłospisu studentów Albertyny w oparciu o materiały przygotowane na podstawie oryginalnego menu stołówki, które przechowujemy w AP Olsztyn. Zadanie do łatwych nie należało, ale uczniowie poradzili sobie doskonale.
Dziękujemy za aktywny udział i zaangażowanie, a Pani Karolinie Cybruch-Dembickiej, nauczycielce historii z SP nr 18, za zaproszenie, ogromne pokłady kreatywności, życzliwość i ciepłe przyjęcie. Do zobaczenia!