Tradycje kulinarne dawnych Prus Wschodnich
Archiwum Państwowe w Olsztynie po raz kolejny uczestniczy w obchodach Europejskich Dni Dziedzictwa. Tegoroczne wydarzenia odbywają się pod hasłem „Smaki Dziedzictwa”.
W ramach obchodów udostępniamy na naszej stronie internetowej wirtualną wystawę „Tradycje kulinarne dawnych Prus Wschodnich”.
Na wystawie prezentujemy:
- tygodniowe jadłospisy studentów Uniwersytetu Albrechta w Królewcu (XVII-XVIII w.) oraz pacjentów szpitala w Ostródzie (1924 r.);
- przepisy kulinarne znajdujące się w archiwum rodziny Dönhoff z Drogoszy (koniec XVIII-początek XIX w.);
- materiały dotyczące XVIII-wiecznej produkcji piwa i wódki zachowane w archiwum rodziny Schwerin.
Dzięki wystawie będziemy mieli okazję poznać codzienny jadłospis studentów Uniwersytetu w Królewcu, w którym królowały m.in. owsianka, zupa mięsna oraz ryby. Menu królewieckich żaków porównamy z wyżywieniem pacjentów szpitala w Ostródzie, przebywających w placówce w 1924 r. Dowiemy się m.in. jak często chorym serwowano kawę, kakao oraz co podawano na śniadanie.
Udostępnione archiwalia przybliżą nam również historię i tradycje lokalnego przetwórstwa w XVIII w. Dowiemy się m.in. ile piwa i wódki wytwarzano w majątku rodu Schwerinów na przełomie 1708/1709 r., oraz jakie trunki pijano na weselu mistrza piwowarskiego Hansa Blockena.
Przepisy zachowane w archiwum rodziny Dönhoff z Drogoszy zainspirują nas do przygotowania gotowanych raków, tortu ryżowego, pierogów oraz wyśmienitego sosu holenderskiego.
Aby ułatwić zainteresowanym korzystanie z przepisów zamieszczamy wykaz dawnych miar i wag.
1 Lot [loth polska nazwa łut] – dawna pruska miara wagi – 14,606 gramów
1 Mandel [mendel] – dawna pruska miara liczbowa – 15 sztuk
1 Ösel – dawna pruska miara objętości płynów – 0,585 litra
1 Quart [kwarta] – dawna pruska miara objętości płynów – 1,170 litra
1 Pfund – dawna pruska miara wagi – 0,467 kg
1 Schock [kopa] – dawna pruska miara liczbowa – 60 sztuk
1 Wispel [winspel] – dawna pruska miara pojemności materiałów sypkich – 1313,40 litra 1 Scheffel [szefel, korzec] – dawna pruska miara pojemności materiałów sypkich – 4,960 litra |
1 Tonne [beczka] – dawna pruska miara objętości piwa, dzieliła się na 24 Stübchen – 112,350 litra