Tradycje kulinarne dawnych Prus Wschodnich

Archiwum Państwowe w Olsztynie po raz kolejny uczestniczy w obchodach Europejskich Dni Dziedzictwa. Tegoroczne wydarzenia odbywają się pod hasłem „Smaki Dziedzictwa”.

W ramach obchodów udostępniamy na naszej stronie internetowej wirtualną wystawę „Tradycje kulinarne dawnych Prus Wschodnich”.

Na wystawie prezentujemy:

- tygodniowe jadłospisy studentów Uniwersytetu Albrechta w Królewcu (XVII-XVIII w.) oraz pacjentów szpitala w Ostródzie (1924 r.);

- przepisy kulinarne znajdujące się w archiwum rodziny Dönhoff z Drogoszy (koniec XVIII-początek XIX w.);

- materiały dotyczące XVIII-wiecznej produkcji piwa i wódki zachowane w archiwum rodziny Schwerin.

Dzięki wystawie będziemy mieli okazję poznać codzienny jadłospis studentów Uniwersytetu w Królewcu, w którym królowały m.in. owsianka, zupa mięsna oraz ryby. Menu królewieckich żaków porównamy z wyżywieniem pacjentów szpitala w Ostródzie, przebywających w placówce w 1924 r. Dowiemy się m.in. jak często chorym serwowano kawę, kakao oraz co podawano na śniadanie.

Udostępnione archiwalia przybliżą nam również historię i tradycje lokalnego przetwórstwa w XVIII w. Dowiemy się m.in. ile piwa i wódki wytwarzano w majątku rodu Schwerinów na przełomie 1708/1709 r., oraz jakie trunki pijano na weselu mistrza piwowarskiego Hansa Blockena.

Przepisy zachowane w archiwum rodziny Dönhoff z Drogoszy zainspirują nas do przygotowania gotowanych raków, tortu ryżowego, pierogów oraz wyśmienitego sosu holenderskiego.

Aby ułatwić zainteresowanym korzystanie z przepisów zamieszczamy wykaz dawnych miar i wag.

1 Lot [loth polska nazwa łut] – dawna pruska miara wagi – 14,606 gramów

1 Mandel [mendel] – dawna pruska miara liczbowa – 15 sztuk

1 Ösel – dawna pruska miara objętości płynów – 0,585 litra

1 Quart [kwarta] dawna pruska miara objętości płynów – 1,170 litra

1 Pfund – dawna pruska miara wagi – 0,467 kg

1 Schock [kopa] dawna pruska miara liczbowa – 60 sztuk

1 Wispel [winspel]   dawna pruska miara pojemności materiałów sypkich 1313,40 litra

1 Scheffel [szefel, korzec] dawna pruska miara pojemności materiałów sypkich 4,960 litra

 

1 Tonne [beczka] dawna pruska miara objętości piwa, dzieliła się na 24 Stübchen – 112,350 litra