Waldemar Mierzwa, Mirosław Gworek „Mazury na jeziorach i w kuchni”
Pragniemy poinformować o premierze nowej publikacji współfinansowanej przez Archiwum Państwowe w Olsztynie. Nakładem Oficyny Wydawniczej Retman ukazała się książka autorstwa Waldemara Mierzwy i Mirosława Gworka „Mazury na jeziorach i w kuchni”. To kolejna praca wydana w ramach serii „Moja Biblioteka Mazurska”.
Publikacja składa się z dwóch części. Pierwsza część została poświęcona historii rybaczenia po 1945 roku oraz efektom zarządzania jeziorami na Mazurach po zakończeniu II wojny światowej. Druga część publikacji to swoista podróż kulinarna, w trakcie której czytelnik będzie miał okazję poznać tajniki przyrządzania ryb słodkowodnych. W ostatnim fragmencie publikacji autorzy prezentują charakterystykę poszczególnych gatunków ryb jeziornych i hodowlanych. Niezaprzeczalny atut publikacji stanowi bogaty materiał ilustracyjny oraz niezwykle ciekawe wspomnienia osób związanych z lokalnym rybaczeniem i kulturą kulinarną Mazur.